luni, 2 martie 2015

De ce "VREAU dezvoltare personala?

Unul din darurile cele mai valoroase ale omului este libertatea personala.
O cunoastem? Ne bucuram de ea? O protejam? Dar pe a altora?
De cate ori am intrat pe terenul altcuiva, judecandu-i actiunile sau gandurile, de cate ori am invadat spatiul personal al altcuiva prin sfaturi bine intentionate, dar intens promovate? Trebuie sa te desparti de tipul asta! Cauta-ti alt job si gata! Vezi, daca nu faci sport suficient? Nu merita sa plangi dupa ea!
Si de cate ori nu am facut asta cu noi insine? Trebuie sa pot! Ce fraier am fost ca n-am zis nimic! Gata, de maine tin regim! In loc sa zac aici as putea sa ma fac utila! .....va suna cunoscut acest dialog interior atat de bine intentionat? De multe ori, uitam complet de libertatea personala: uitam sa ne respectam nevoia de spatiu, de odihna, uitam de dreptul nostru de a ne ocupa de bucataria emotiilor noastre si de a ne proteja.
Presiunea pe care o punem pe noi insine si pe ceilalti este unul din obiceiurile care ne altereaza libertatea.
Oricat de mult am dori binele, pentru noi si cei din jurul nostru, alegerile sunt ale fiecaruia, iar binele la fel. Fiecare are propria sa definitie, propriile principii si propriile experiente cu care isi creioneaza starea de bine.
Tot ce putem face pentru cei dragi este sa ii ajutam sa creasca, sprijinindu-i in a-si gasi propria cale. Si acelasi lucru este valabil si pentru noi insine: tot ce putem face pentru noi este sa ne ajutam sa ne gasim propria cale, nu calea indicata de societate,  prieteni, vecini sau familie. Aceasta este de fapt dezvoltarea personala: sa crestem in propriul fel, in propria directie si sa construim cu propriile caramizi. Iar acest lucru este posibil doar prin vointa personala. Nu poti obliga pe cineva sa urmeze sedinte de dezvoltare personala, sa tina diete sau sa faca sport, daca acel cineva nu vrea. Si nici tu nu le poti face daca nu vrei.
De aici numele proiectului Vreau Dezvoltare Personala. Dezvoltarea personala se hraneste cu vointa. Se hraneste la fiecare pas cu acest VREAU: vreau sa ma simt mai bine, vreau sa imi indeplinesc visele, vreau sa schimb ceva in viata mea, vreau sa depasesc blocajele care ma tin pe loc, vreau sa imi vindec ranile emotionale, vreau sa imi descopar potentialul propriu, vreau sa cresc, vreau sa fiu sprijinit in drumul meu, vreau sa primesc inspiratie si informatie, vreau sa zambesc mai mult, vreau, vreau, vreau.....


2 comentarii:

  1. eu recunosc ca cele mai multe sfaturi din astea mi le dau mie :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu! perfectionismul asta ...:) dar constientizarea acestui "dragut" dialog interior explica multe din zilele in care totul pare cu susu-n jos si poate fi un punct de plecare spre mai bine.

    RăspundețiȘtergere